Wat voor soort schapenkaas kies je voor bij de borrel

Pecorino Romano

Er zijn verschillende soorten harde en zachte schapenkaas verkrijgbaar die geschikt zijn om lekker mee te borrelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Italiaanse Pecorino Romano of de Spaanse Manchego. Daarnaast bestaan er nog veel meer soorten schapenkaas uit andere landen zoals Franse Roquefort, Griekse Fetakaas en Texelse schapenkaas. Alleen welke soort is het lekkerste voor bij de borrel? Dit is geheel afhankelijk van je eigen smaak en wensen. Hieronder zetten we voor je uiteen welke harde en zachte schapenkazen het meest populair zijn.

Harde schapenkazen

Pecorino Romano is een harde schapenkaas uit Italie die ook nog eens een beetje pikant is. Deze kaas is goed te combineren met een glas wijn of fris. De naam Pecorino Romano komt van het Italiaanse woord voor schaap, dat is namelijk pecora. Het is een harde en zoute schapenkaas. Hij brokkelt snel af en kan naast de borrel ook goed gebruikt worden op de pasta. Manchego kaas komt uit Spanje en is ook een harde schapenkaas. Manchego wordt vaak geserveerd als tapas in combinatie met chorizo, worst of ham. De naam Manchego komt van het schaap waar de melk voor deze kaas vandaan komt, dat is namelijk de Manchega. Manchego kaas is zout en licht pikant, daarnaast is het een geperste kaas. De kaas wordt gerijpt tussen de 2 maanden en 2 jaar in totaal. Texelse schapenkaas komt van eigen bodem en wordt al meer dan 400 jaar gemaakt. Deze kaas heeft een specifieke smaak vanwege het droge en zilte gras wat de schape eten. Het is een licht pittige kaas die hard is.

Zachte schapenkazen

Feta kaast komt uit Griekenland en is een zachte kaas. Origineel wordt het van schapenkaas gemaakt, maar er zijn ook varianten die gemaakt zijn van koemelk of geitenmelk. De kaas is een beetje zoutig. Om feta te heten moet de kaas op de traditionele manier gemaakt worden en voor minstens 70 procent uit schapenmelk bestaan en maximaal 30 procent geitenmelk bevatten. Roquefort komt uit Frankrijk en is een blauwschimmelkaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *